Unico Willem Graaf van Wassenaer Obdam, auteur van de zes Concerti Armonici

 

Persbericht 10 november 2000
De problemen die waren ontstaan naar aanleiding van een dubbele boeking voor het openingsconcert op 15 november  zijn gelukkig opgelost Surf naar het  persbericht hierover.

Finale
Inmiddels is bekend welke ensembles zullen optreden op de finale op zaterdag 18 november om 14.00 uur.

11e Internationale Van Wassenaer Concours voor Ensembles Oude Muziek

Het Concours

Van  14 tot en met 18 november 2000 vond te Den Haag en omstreken het 11e Internationale van Wassenaer Concours voor Ensembles Oude Muziek plaats. Dit concours, genoemd naar de 18e eeuwse componist Unico van Wassenaer, is  georganiseerd door de Stichting Internationale van Wassenaer Concours

Opzet

Het concours bestaat in de eerste plaats uit een zeer hoog aangeschreven concours voor, de naam zegt het al, jonge, professionele ensembles gespecialiseerd in Oude Muziek. De openbare voorrondes vinden plaats op donderdag 16 november 2000, in de Nieuwe Kerk. De Finale is op zaterdag 18 november 2000 in de Gotische Zaal van de Raad van State, het voormalige woonhuis van Unico van Wassenaer en is live uitgezonden door de AVRO op Radio 4.   Voor een finaleverslag zie de betreffende pagina.

Daarnaast was er een zeer interessant concertprogramma. 

Op 14 november vond, in samenwerking met de Stichting Musica Antica da Camera, op het Kasteel Duivenvoorde het informele openingsconcert plaats door het Van Wassenaer Orkest. Het concert, dat werd gegeven in de Marotzaal van het kasteel was zeer geslaagd en werd enthousiast ontvangen door een groot publiek.

 

 

De entree Kasteel Duivenvoorde, op 14 november 2000, in afwachting van het openingsconcert.

Het Van Wassenaer Orkest o.l.v. Makoto Makatsu voert op 14 november op Duivenvoorde het Concerto Armonico V in c uit.

 

Op 15 november werd in De Nieuwe Kerk een eveneens zeer geslaagd concert, uitsluitend Bach, verzorgd door het Bach Ensemble en het ensemble Les Perruques d'Amsterdam met diverse solisten. Het concert stond onder leiding van Krijn Koetsveld, tevens artistiek adviseur van het concours.

 

Op 16 november vond in De Nieuwe Kerk het concert van het Ensemble Daltrocanto o.l.v. Dario Tabbio plaats, een madrigalen avond gewijd aan Monteverdi en Frescobaldi. Het was een intieme, ingetogen, en  o zo mooie avond. Commentaar werd verzorgd door Krijn Koetsveld.

 

Op 17 november was  het concert van Teatro Lirico en diverse solisten o.l.v. Stephen Stubbs, ook in De Nieuwe Kerk. Thema was Le goût étranger. 

Stephen Stubbs (foto: Peter Bastian)

Op vrijdag 17 november traden de pre-finalekandidaten op in diverse historische locaties in Den Haag, waaronder het Haags Historisch Museum. Het programma daarvan treft u aan op de lunchconcertpagina waarbij tevens de namen van alle deelnemende ensembles. Op de finalistenpagina kunt u zien welke ensembles tot de finale waren doorgedrongen. De finale is verslagen op de finalepagina.

Prijzen en jury

 

De jury van het concours staat onder voorzitterschap van Marie Leonhardt en bestaat voorts uit Krijn Koetsveld, Peter Holtslag, Caspar Vogel, Wouter Möller en Dario Tabbia. 

Er zijn vele (geld)prijzen te winnen waaronder de JCP Prijs (fl. 10.000), een tweede prijs ad fl. 7.500, een derde prijs ad fl. 5.000, de Otto van Wassenaer publieksprijs ad fl. 3.000, de Musica Antica di Camera-prijs voor de beste individuele prestatie ad fl. 1.500 en een aantal concert-prijzen. Deze houden in:
- Voor de eerste prijswinnaar een concert in de Oud Katholieke Kerk in Den Haag en een bescheiden extra geldprijs op 21 november 2000;
- Voor de winnaar van de Publieksprijs een concert in De Waag in Leiden op 22 november 2000, met een bescheiden extra geldprijs;
- Voor het beste Nederlandse ensemble een concert op 25 november 2000 in de Noorderkerk te Amsterdam, met een bescheiden extra geldprijs;
- Voor een van de finalisten, te selecteren door Han Reiziger, een  concert in het Gemeentemuseum te Den Haag op 28 maart 2001 en een concert in het Singer Museum te Laren op 29 maart 2001.

Stichting Internationale Van Wassenaer Concours

De Stichting Internationale Van Wassenaer Concours, voorheen Stichting Oude Muziek Nederland, is de organisator van het concours. De Stichting wordt daarin bijgestaan door Impulse Art Management te Amsterdam. De Stichting is een instelling als bedoeld in art. 24 lid 4 Successiewet. 

Comité van Aanbeveling

Drs. R.J.M. van Acht, Muziekafdeling Haags Gemeentemuseum

Mr drs W.J. Deetman, burgemeester van Den Haag

J. Franssen, Commissaris der Koningin in de Provincie Zuid-Holland

Drs C.F. Hillen, artistiek leider van het Rotterdams Philgharmonisch Orkest

T. Hartsuiker, oud-directeur Sweelinck Conservatorium te Amsterdam

Mr J.P. van Iersel, voorzitter Kamer van Koophandel Haaglanden

G. Leonhardt, musicus

G. Oostvogel, directeur Nieuwe Kerk en Anton Philipszaal te Den Haag

Mr S. Patijn, burgemeester van Amsterdam

Drs M. Sanders, directeur van het Concertgebouw en voorzitter van de AVRO

Mr H.D. Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State

dr. F. Zwart, Gemeentemuseum Den Haag

Terug naar index