Finalisten 11e Internationale Van Wassenaer Concours voor Ensembles Oude Muziek

Finalisten

De finalisten van het Concours waren, in volgorde van optreden:

 

 1. Musicke en Mirth,
  bestaande uit Irene Klein en Jane Achtman, vedel. Tijdens de zomer van 1997 besloten zij hun vedelduo op te richten met als doel zich te verdiepen in muziek voor twee vedels. Zij richten zich voornamelijk op onbekende werken, zoals muziek voor twee zgn. lyrische vedels en de Duitse "style galant" ("empfindsamkeit"). Wanneer er voor een compositie meerdere instrumenten nodig zijn wordt de groep voor die gelegenheid uitgebreid. Zij wonnen de derde prijs in de Amerikaanse Dorian/EMA recording competition en de tweede prijs in de Premio Bonporti (Rovereto, Italië). In de zomer 1999 namen zij een CD op met muziek voor twee lyrische vedels en momenteel werken zij aan een CD met Duitse Renaissancemuziek.

 1.  Stravaganza!
  bestaande uit Maria Keohane, Fredrik From, David Gammelgård en Magnus Kjellson. Maria Keohane, sopraan, verleent regelmatig solistische medewerking aan gerenommeerde barokensembles in Europa en daarbuiten. Fredrik From, violist, speelt uitsluitend barokviool en speelt regelmatig in het Concerto Copenhagen en in Wasa Barock. De 18-jarige David Gammelgård speelt cello en gamba.  Magnus Kjellson, clavecinist en organist studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. De vier leden hebben verschillende beurzen gewonnen.

 1. A la Russe
  bestaande uit Pavel Serbin en Olga Martinova. Sinds 1994 waren zij leden van het ensemble voor oude muziek aan het Tsjaikovski Conservatorium te Moskou, onder leiding van Alexey Lubimov. In die periode speelden zij werken uit de klassieke, pre-romantische periode dien oorspronkelijk voor piano-forte (hammerklavier) waren geschreven. Vanaf 1996 traden zij veelvuldig op in Moskou en St- Petersburg, waarbij zij verschillende pinaofortes uit Russische staats- en privé-collecties bespeelden. Tevens deden ze onderzoek naar Russische werken uit de achttiende eeuw en vroeg negentiende eeuw.

 1. Ensemble KußKuß
  De leden van dit ensemble hebben elkaar leren kennen op de Academy of Early Music in Trossingen en spelen sinds 1999 samen. De musici komen uit de VS, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Noorwegen.