Kasteel Duivenvoorde
Laan van Duivenvoorde 4
2252 AK Voorschoten
tel. 071 5613752

Het kasteel is geopend op dinsdagen tot en met zaterdagen van 1 april tot 1 oktober (voor groepen, op afspraak) en vanaf 1 mei tot 1 oktober voor individuele rondleidingen om 14.00 en 15.30 uur. 

Toegang fl. 8,- 
Tot 16 jaar fl. 4,-

Op de eerste maandag en dinsdag van oktober 2000 zijn er kaarslichtrondleidingen, Voor groepen zijn daarvoor toegangskaarten te verkrijgen op schriftelijke aanvraag en voor individuen op de voorverkoopadressen (zie hieronder) tegen aparte tarieven.

Voorverkoopadressen:

  • Leiden: 
    VVV Kantoor
  • Wassenaar: Drukkerij de Wassenaarder
  • Voorschoten: Boekhandel De Klerk
ACHTHONDERD JAAR VAN WASSENAER

Het adellijk geslacht van Wassenaer viert in 2001 zijn 800ste verjaardag. Een unieke gebeurtenis die door de familie op spectaculaire wijze gevierd wordt. In het Zuidhollandse Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten worden de Van Wassenaers geŽerd met een speciale Van Wassenaer-rondleiding waarvan de bezoekers tussen 1 mei en 1 oktober kunnen genieten. Het deels nog bewoonde Kasteel Twickel bij Delden, dat gewoonlijk niet toegankelijk is, laat bij wijze van uitzondering van 1 mei tot 1 juli bezoekers toe om de Van Wassenaer-tentoonstelling in de rijke interieurs te bewonderen.

VAN WASSENAERS OP DUIVENVOORDE

Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten heeft de oudste banden met de Van Wassenaers: vijf eeuwen lang bleef het leengoed in de familie; daarna werd het in vrouwelijke lijn vererfd. En dat is meteen voelbaar als je het kasteel binnenkomt: het imposante voorhuis bestaat nog voor een deel uit de oorspronkelijke donjon die in de 13de eeuw werd gebouwd. De aangrenzende 'Marotzaal' met zijn mooie stucplafond en collectie familieportretten ademt de sfeer van het begin van de 18de eeuw. Kleinere vertrekken boven, zoals het prachtige goudleerkabinet, weerspiegelen de rijkdom en luxe van onze Gouden Eeuw. Wat door vijf eeuwen van wisselend wooncomfort hetzelfde bleef was het familiewapen met de drie makkelijk herkenbare wassende maantjes.

Wie Duivenvoorde heeft bezocht zal nooit het levensgrote portret vergeten van Vliesridder Jan II van Wassenaer. Diens heraldische kleuren zijn uitbundig verwerkt in zijn rood-witte wapenrokje dat hij onder het borstharnas draagt en de kostbare rode en witte struisveren op zijn baret. De toeschouwer kan zien dat hij tweemaal gewond raakte: een vliegende kogel met het jaartal erbij geeft duidelijk aan waar en wanneer Jan II werd getroffen. In 1512 kreeg de Gelderse vijand hem te pakken. Men sloot de voorname krijgsgevangene op in een kooi, die bovenin een toren werd opgehangen. Twee jaar lang werd Jan alleen omlaag gehaald om wat te eten en te drinken. Maar hij kwam vrij! In 1523 maakte een fatale kogel een einde aan het leven van deze onverschrokken Van Wassenaer.

Op het kasteel bevindt zich een collectie portretten van grote meesters als: Evert Crijnsz. Van der Maes (pendanten van Johan van Wassenaer en zijn vrouw Maria van Voerst uit 1608), Jan Mijtens (dezelfde Johan van Wassenaer met zijn ouders, twee echtgenotes en zuster, 1643) en het charmante portret van Anna Margaretha van Scherpenzeel met haar naakte kindje op een zuil en haar geharnaste echtgenoot Arent VIII van Wassenaer aan haar zijde (in 1650 geschilderd door de Haagse hofschilder Gerard van Honthorst). Kasteel Duivenvoorde heeft ook een verbluffende verzameling Europees en Chinees porselein, een gaaf kunstkabinet en vele curieuze objecten zoals koperen zwanenhalsbanden met de inscriptie 'Duyvenvoorde' waarmee de zwanen in de 18de eeuw door de slotgracht zwommen.

PRAKTISCHE GEGEVENS

* Kaarten voor de speciale van Wassenaer-rondleidingen, die van 1 mei tot 1 oktober zaterdags om 10.30 u. worden gehouden, dient u van tevoren te reserveren (prijs: f 12,50 p.p. incl.koffie en 'Wassenaertje').
N.B.: Deze rondleidingen vinden alleen doorgang bij voldoende deelname. Groepen op afspraak.
* (Reguliere) rondleidingen van 1 mei tot 1 oktober van dinsdag t/m zaterdag om 14.00 en 15.30 uur
(prijs: f 8,-; tot 16 jr. f 4,50). Groepen op afspraak vanaf 1 april.
* Inlichtingen en nadere gegevens bij de kasteelbeheerder, telefoon: 071-5613752
* Illustraties op aanvraag leverbaar: foto Kasteel Duivenvoorde, portret Jan II van Wassenaer


Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten, tel: 071-5613752