ALLES 
EVEN GROOT 
EVEN VORSTELIJK

TWEE EEUWEN VAN WASSENAER EN TWICKEL, 1676 - 1850

 


Voorzijde kasteel Twickel. Gewassen pentekening Abraham de Haen, 1729

Kasteel Twickel, Twickelerlaan 5, Ambt Delden
Postbus 2, 7490 AA Delden

Telefoon 074-376 10 20
Fax 074 376 46 91
E-mail twickel.kasteel@planet.nl 

 

Reserveringen
Zowel in het kasteel, als ook in de tuinen zal aandacht worden geschonken aan de Van Wassenaers. Bij een kopje koffie of thee wordt een "Van Wassenaertje" geserveerd. Ook groepen zijn welkom. Dit alles wordt u aangeboden in de vorm van een arrangement, dat uit de volgende onderdelen bestaat:

  • een rondleiding in het kasteel o.l.v. een gids
  • de catalogus van de tentoonstelling
  • entree van de tuinen met een wandelkaart
  • bezichtiging van het dia-klankbeel "Twickel, historisch en dynamisch
  • een kopje koffie of thee met een "Van Wassenaertje"

De arrangementen kunnen worden gereserveerd voorde periode van 1 mei tot en met 30 juni 2001 van dinsdag tot en met zaterdag (uitgezonderd Hemelvaartsdag).
De kasteel rondleidingen vinden plaats om 11:00, 13:30 en 15:00 uur en duren ongeveer een uur. Daaromheen kunt u zelf uw eigen programma samenstellen met de overige onderdelen van het arrangement.

De prijs van een arrangement is fl. 35 p.p.. Groepen vanaf 30 personen krijgen fl. 5 reductie. Voor fl. 15 p.p. kunt u een Picnick-lunch reserveren.

Reserveringen kunnen worden gemaakt bij de Stichting Twickel.

"Alles even groot, even vorstelijk" schrijft Gijsbert Karel Graaf van Hogendorp in zijn aantekeningen over Twickel tijdens zijn reis door Nederland aan het begin van de 19e eeuw. In die tijd leefde de laatste Gravin Van Wassenaer op Twickel. De eerste Heer van Twickel uit het geslacht Van Wassenaer was Jacob. Hij trouwde in 1676 met de toenmalige erfdochter van Twickel, Adriana van Raesfelt.

Vijf generaties Van Wassenaer hebben op Twickel gewoond en hun sporen achtergelaten, zoals de Twickeler trekvaart, de voormalige schippersherberg Carelshaven en de Concerti Armonici.Het kasteel, de tuin en het park zijn ingrijpend door hen uitgebreid en verfraaid. Op het kasteel worden talloze voorwerpen bewaard die door de verschillende familieleden door de eeuwen heen zijn ingebracht, verworven en gebruikt. Schilderijen en zilver, porcelein en meubelen, linnengoed en kleding.

Ter gelegenheid van het 800 jarige bestaan van het geslacht Van Wassenaer worden in de maanden mei en juni 2001 speciale rondleidingen verzorgd door het lasteel Twickel. In de vertrekken zijn de originele voorwerpen van deze voorname bewoners te zien. Zo komen Jacob IV, Unico, Carel, Jacob-Unico en Marie-CornÚlie opnieuw tot leven in het kasteel waarin zij leefden in hun eigen stijl... "groots en vorstelijk".