Wassenaer.net


Het ontbijtje

Het ontbijtje. Zo wordt dit schilderij in de familie genoemd.

Het schilderij bevat drie elementen:
- In het midden een alliantiewapen van Van Wassenaer en Van der Werf met een helmteken erboven. Daaromheen staan de namen van een echtpaar.
- Aan de kant van het Van Wassenaerwapen staat ‘Johannegen Jeroensd vander Werf’ en aan de kant van haar wapen ‘Dirck Pieters z van Wassenaer’.
- Om dit wapenbord heen, eronder en erboven en aan weerszijden zijn van allerlei spijzen geschilderd: vlees en vis, brood, een ei, vruchten, noten. Er staan bekers op en glazen. Merkwaardig zijn drie op elkaar gestapelde kazen, de bovenste kaas heeft een donkere kleur. Men zegt dat er een klein beetje mest door het stremsel is gedaan.
Op een pas door het Mauritshuis verworven schilderij van de Vlaamse schilderes Clara Peeters (c.1580/1590–in of na 1621) staan ook drie kazen op elkaar waarvan een bijna zwart. Dat was in die tijd blijkbaar een gewoonte.

Boven dit en onder dit alles is een gebed geschilderd:
‘geeft Godt de eer, o menschen teer, vrouch ende spaden, voor spijs en dranck bewijst hem danck, voor sijn genaden Anno 1643’

Het schilderij is in de jaren dertig van de vorige eeuw door de toenmalige directeur van het Rijksmuseum te Amsterdam aangeboden aan G.H.L. baron van Wassenaer voor 300 gulden. Het stond in de kelders van het museum. G.H.L. van Wassenaer kocht het schilderij inderdaad voor die prijs.

Het schilderij was vermoedelijk bedoeld om in een kerk opgehangen te worden. En het werd waarschijnlijk gemaakt ter ere van het echtpaar waarvan de namen in het midden om het wapen heen vermeld staan.
Of zij in 1643 getrouwd zijn en of het ter ere van hun bruiloft is geschilderd?
Een akte van 9 december 1662 (HGA 372-uw nr 329 j 151, 151v) vermeldt dat Dirck Pietersz Wassenaer uit de boedel van zijn overleden schoonmoeder 800 gulden heeft geleend en die moest terugbetalen aan zijn schoonvader Leendert Harptertsz Ruychrock. Wellicht was Johannegen Jeroensdochter dan de tweede vrouw van Dirck Pietersz?
Van welke Van Wassenaer stamt Dirck Pietersz af?
Hij moet een bastaardzoon zijn geweest, die omdat hij door zijn vader erkend was, het familiewapen mocht voeren. In de genealogie van de familie Van Wassenaer is hij voorlopig niet terug te vinden.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten