Wassenaer.net


Luisa Enrichetta Crocini (1903–1996)
schilder: Giovanni Costetti (1874–1949)

Luisa Enrichetta Crocini 1903–1996

Dr. Luisa Enrichetta Crocini werd op 18 januari 1903 in Florence geboren. Zij was een dochter van Dr. Gaetano en de Franse Augustine Carle en had een jonger zusje, Bianca. Haar vader was oogarts. Luisa was cum laude afgestudeerd in Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Florence.

Jacob Constant (roepnaam Jaap, geb. 3 juni 1899, Huize Noordereng te Bennekom en zijn zusje Tine (Christine Gerardine Elisabeth Anna, geb. op 16 juli 1900 te Bennekom), woonden op het kasteel van Nederhemert (Zuid). Hun moeder, AnneMaurice van Kretschmar, was jong gestorven. De kinderen kregen aan huis onderwijs van vooral Franstalige gouvernantes. Hun vader, Ernst (1863–1954), zou weinig thuis zijn waardoor broer en zus eigenlijk vrij eenzaam en vervreemd van allerlei sociale contacten opgroeiden en erg op elkaar aangewezen raakten. Tine wenste Italiaans te leren en daarom werd een advertentie geplaatst. Luisa reageerde, werd aangesteld en stapte kordaat op de trein naar ’s-Hertogenbosch. Zij werd met het rijtuig afgehaald en kwam zo op kasteel Nederhemert terecht. Toen later het moment van vertrek aanbrak, nodigde Jaap Luisa uit voor een ommetje rond het kasteel en vroeg haar ten huwelijk. Dit zou een grote verrassing voor haar geweest zijn, omdat de avances van Jaap haar ontgaan waren. Op 1 oktober 1928 trad zij in het huwelijk met Jacob Constant van Wassenaer.

Na hun huwelijk bewoonden zij het kasteel. Luisa liet met haar komst een frisse wind waaien die niet door iedereen werd geapprecieerd. Tine verhuisde naar de overkant van de Maas en huwde op 21 april 1932 rentmeester (en later lid van Provinciale Staten en Gelders Gedeputeerde) Jan Roseboom. Tot haar overlijden op 15 oktober 1987 heeft zij op Het Sterrenbos in Nederhemert-Noord gewoond.

Op 22 augustus 1929 werd in ’s-Hertogenbosch de eerste zoon van Jaap en Luisa geboren: Maurits Ernst Leopold. Op 18 februari 1933 werd in Florence hun tweede kind geboren: Floris Lodewijk. Luisa was katholiek, jong, energiek, had gevoel voor humor, was intelligent en organisatorisch sterk. Het kasteel was niet van alle moderne gemakken voorzien en moeilijk te stoken en lag in een klein, gereformeerd gehucht. Daarom besloot het echtpaar zich voor de schooljeugd van de kinderen aan de Mauvestraat in Den Haag te vestigen en ’s zomers het kasteel te bewonen.
Luisa kon in Den Haag ook makkelijker haar behoefte aan intellectuele uitdaging en werk vorm geven. Zij vertaalde werken van Nederlandse en Vlaamse schrijvers en dichters van dat moment in het Italiaans en werd lid van Dante Alighieri. Door haar vertaalwerk zou zij veelvuldig en vriendschappelijk contact krijgen met o.a. Godfried Bomans, Michel van der Plas, Bertus Aafjes en Guido Gezelle. Haar vertaling van de Nieuwe Catechismus (na het tweede Vaticaans concilie onder paus Johannes de 23e) waarvoor zij intense contacten had met Mgrs. Alfrink en De Jong, twee moderne aartsbisschoppen, leidde destijds tot veel ophef in (het conservatieve) Italië.

Luisa bracht het archief van de Hoge Heerlijkheid Nederhemert onder bij het Rijksarchief te Arnhem. In de oorlog werden onder meer kunstschatten van het Openlucht Museum in Arnhem ondergebracht in de kelders van het kasteel. Men hoopte dat er weinig zou gebeuren op het Eiland en dat de dikke muren van het kasteel bovendien goede bescherming zouden bieden. Maar de Duitsers bezetten het kasteel en er werd zwaar gevochten aan weerszijden van de rivier de Maas. De rivier vormde in de Hongerwinter van 1944, na de Slag bij Arnhem, de scheidslijn van bezet en bevrijd Nederland. Op 11 november 1944 moest iedereen van het Eiland evacueren. Er was nauwelijks tijd gegund om in te pakken en zo werd het kasteel, met achterlating van het interieur, verlaten. Het gezin kwam, samen met de grootvader, lopend met een kar en een koe, uiteindelijk aan in een boerderij in Zuilichem aan de Waaldijk. Van daar zagen zij op 12 januari 1945 het kasteel in brand staan.

Na de oorlog lag niet alleen het kasteel maar het gehele landgoed in puin. Jaap en Luisa herbouwden ‘Hamarita’, het voormalige tuinmanshuis tegenover het kasteel. Bij overlijden van grootvader in 1954 werd het landgoed tussen Jaap en Tine verdeeld. Begin jaren zestig verhuisden ze naar de boerderij ernaast. Maurits, die inmiddels de Eista Werf opgericht had, betrok Hamarita met zijn echtgenote Nadine (Bernadine Marie Cornelia Mommersteeg, geb. 3 april 1930 te Vlijmen) en hun grote gezin. Jaap en Luisa woonden ’s winters in Florence en ’s zomers in de boerderij. Ook reisden zij regelmatig naar Canada waar zoon Floris naartoe was geëmigreerd en een gezin gesticht had met zijn echtgenote Wanda Anna Maria Prinses Sulkowska, (geb. 22 dec. 1935, te Linz ). Floris en Wanda kregen drie kinderen en zijn inmiddels grootouders van zes kleinkinderen.

Toen zij ouder werden verhuisden ze naar een serviceflat in Bilthoven, maar Jaap kon daar niet aarden en verbleef meestal in Nederhemert. Hij stierf op 24 juni 1982
en werd bijgezet in het familiegraf op Nederhemert-Zuid. Luisa trad toe tot het bestuur van het verzorgingshuis en bleef vertalen. Na het overlijden van haar echtgenoot besloot zij haar intrek te nemen in een verzorgingshuis in Ammerzoden, nabij Nederhemert. Toen in januari 1995 de Bommelerwaard door hoge waterstanden dreigde onder te lopen, moesten ook alle bewoners van het verzorgingstehuis geëvacueerd worden. Zo kwam zij kort te logeren bij een kleindochter en bevestigde zij nog eens haar kordate instelling, humor en scherpe geest altijd behouden te hebben.
Teruggekeerd in Ammerzoden stierf zij op 21 februari 1996 en werd zij bijgezet in het familiegraf in Nederhemert-Zuid.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten