Wassenaer.net

Unico Wilhelm van Wassenaer - componist en staatsman

Dit boek is gewijd aan Unico Wilhelm van Wassenaer, 18e eeuws staatsman en diplomaat.
Hij zou waarschijnlijk onopgemerkt gebleven zijn, als in 1981 niet bekend zou zijn geworden dat hij de componist is van zes meesterlijk geconstrueerde concerten voor strijkorkest. In dit boek wordt ingegaan op de verschillende aspecten van zijn veelzijdige persoonlijkheid.

Lange tijd hebben wetenschappers hun tanden stukgebeten op de vraag wie de componist kon zijn van zes prachtige concerten voor strijkorkest, die in de loop der eeuwen onder verschillende titels werden uitgegeven. Bij de ontrafeling van dit mysterie in 1981 bleek dat het de Nederlander Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766) te zijn, die kans zag naast zijn drukke 'zakelijke' leven als staatsman en diplomaat zes wonderschone Concerti Armonici te schrijven.
De ontdekking van de relatie tussen de muziek en hun componist gaf meer aanleding tot vragen dan antwoorden: hoe woonde, werkte en leefde van Wassenaer, heeft hij nog meer muziek gecomponeerd, hoe zag zijn sociale en culturele omgeving er uit?
Onder aanvoering van Rudolf Rasch en Kees Vlaardingerbroek, kenners van de 18e eeuwse nederlandse muziekgeschiedenis, draagt een aantal auteurs materiaal aan dat een completer beeld van deze intrigerende figuur schetst dan tot nu toe mogelijk was.

Titel: Unico Wilhelm van Wassenaer - componist en staatsman
ISBN: 90-6011-823-5
Jaar publicatie: 1993
Een gezamenlijke uitgave van Centrum Nederlandse Muziek Hilversum en Walburg Pers Zuthpen

Zie ook https://www.wassenaer.net/index.php/familieleden/61-unico-wilhelm-van-wassenaer-obdam-1692-1766 (inclusief muziekfragmenten).

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten