Wassenaer.net

Herinnering aan C. barones van Wassenaer van Catwijck – barones van Boetzelaer, dame du palais van koningin Wilhelmina

‘Om reden van discretie’ is een integrale weergave van de dagboeken van Cornelie, ‘Cock’  barones van Wassenaer van Catwijck – van Boetzelaer, van 1899 tot aan haar overlijden in 1916 dame du palais van koningin Wilhelmina. Zij verhaalt uitgebreid over de verloving en het huwelijk van de koningin, het hofleven, de vele diners, ontvangsten, thé-dansants, cercles maar ook de meer intieme verblijven op Het Loo en de eenvoudige omgang aldaar met de koningin. De dagboeken eindigen in 1915, het tweede jaar van de wereldoorlog, …’Mevrouw, wij staan pas aan het begin!’. ( Koningin Wilhelmina tot mevrouw van Wassenaer).

Naast de dagboekteksten bevat het boekje een inleiding over de Boetzelaers, een hoofdstuk over haar tante gravin van Lynden van Sandenburg- van Boetzelaer, eveneens dame du palais en waarnemende grootmeesteres van koningin Emma en een laatste, tragisch hoofdstuk over de verdrinkingsdood van haar oudste zoon Otto samen met diens neef Philip Jacob baron van Heemstra op het Apeldoorns kanaal nabij Hattem, 20 juli 1908. Cock van Wassenaer is het overlijden van haar zoon nooit te boven gekomen en overleed op 48-jarige leeftijd te Arnhem,16 juli 1916.

Bestelinformatie: klik hier

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten