Wassenaer.net

Van Wassenaer familiewapen Mit Gansch Trouwe
Het wapen van de Van Wassenaers, met de wapenspreuk "Mit Gansch Trouwe"

Een van de oude burggraven heeft deze woorden tot zijn persoonlijke lijfspreuk gemaakt. Veel later nam een Frederik Hendrik van Wassenaer van Catwijck (1701-1771) deze lijfspreuk over voor zichzelf. Hij was een deftig heer en bovendien Baljuw van Den Haag. Dat was een belangrijke en verantwoordelijke post. En wellicht viel het hem soms zwaar om alle plichten die op zijn schouders rustten goed uit te voeren. De oude woorden van zijn verre voorvader gebruikte hij wellicht als aansporing om trouw zijn taken te vervullen en zijn werk te blijven doen met "gansch trouwe", met volle inzet als een getrouwe dienaar van de stad.

In 1749 gaf een zekere Nicolaas Goetzee te Gorcum een nieuwe statenvertaling van de bijbel uit. Deze bijbel werd aan Frederik Hendrik opgedragen. Voorin werd zijn lof gezongen in fraaie bewoordingen en daar staat voor het eerst het Wassenaer-Catwijckwapen met daaronder "mit gansch trouwe". In 1760 wordt aan hem een gravure aangeboden van het Haagse stadhuis en daaronder weer datzelfde wapen.

Toen bij koninklijk besluit van 21 maart 1822 aan Otto van Wassenaer van Catwijck (1795-1858) de titel van baron werd teruggeven (tijdens de franse overheersing hier waren alle titels afgenomen) en het wapen van de familie officieel werd vastgesteld kwam de wapenspreuk "mit gansch trouwe" daaronder te staan. En zo werd een persoonlijk motto een erfelijke familiespreuk. Mogen de oude woorden blijven inspireren.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten