Wassenaer.net


Willem van Wassenaer (1619–1681)
schilder: Crispijn van den Queborn (1604–1652)

Willem van Wassenaer 1619–1681

heer van Veur

De kunsthistorici van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie menen dat dit schilderij van een jonge man in blauw kostuum een afbeelding is van Willem van Wassenaer, zoon van Johan van Wassenaer (1576–1645) en Clara de Hinojosa (1584–1631).
De schilder van dit portret zou Crispijn van de Queborn (1604–1652) zijn.

Willem heeft in Leiden gestudeerd, werd lid van het Hof van Holland waarvan zijn grootvader, Pieter de Hinojosa eens president was geweest. Hij was gecommitteerde van de Admiraliteit van Amsterdam. Willem woonde op het Noordeinde in Den Haag.

Zijn zuster Maria (1618–1655) was eind jaren dertig een verhouding begonnen met een ‘knecht’, zoals de familie hem noemde. Dat is op een groot drama uitgelopen. Willem heeft samen met zijn twee broers, Arent en Pieter (1616–1669) geprobeerd de verhouding en een later huwelijk te verhinderen. Hij heeft met haar gepraat, haar gedreigd en tenslotte heeft hij er aan meegewerkt haar op te sluiten op een schip en op een zolder in Arnhem.

Maria trouwde tenslotte toch met haar minnaar en is met hem naar Duitsland vertrokken.
Zij werd uitgeschreven uit het familieboek, waarin werd vermeld dat zij jong gestorven is.

Willem is nooit getrouwd en na zijn dood in 1681 heeft zijn oudste broer Arent de heerlijkheid Veur geërfd.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten