Wassenaer.net

ACHTHONDERD JAAR VAN WASSENAER

Het adellijk geslacht van Wassenaer vierde in 2001 zijn 800ste verjaardag. Een unieke gebeurtenis die door de familie op spectaculaire wijze gevierd werd. In het Zuidhollandse Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten werden de Van Wassenaers geëerd met een speciale Van Wassenaer-rondleiding. Het deels nog bewoonde Kasteel Twickel bij Delden, dat gewoonlijk niet toegankelijk is, liet bij wijze van uitzondering van 1 mei tot 1 juli bezoekers toe om de Van Wassenaer-tentoonstelling in de rijke interieurs te bewonderen.

VAN WASSENAERS OP DUIVENVOORDE

Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten heeft de oudste banden met de Van Wassenaers: vijf eeuwen lang bleef het leengoed in de familie; daarna werd het in vrouwelijke lijn vererfd. En dat is meteen voelbaar als je het kasteel binnenkomt: het imposante voorhuis bestaat nog voor een deel uit de oorspronkelijke donjon die in de 13de eeuw werd gebouwd. De aangrenzende 'Marotzaal' met zijn mooie stucplafond en collectie familieportretten ademt de sfeer van het begin van de 18de eeuw. Kleinere vertrekken boven, zoals het prachtige goudleerkabinet, weerspiegelen de rijkdom en luxe van onze Gouden Eeuw. Wat door vijf eeuwen van wisselend wooncomfort hetzelfde bleef was het familiewapen met de drie makkelijk herkenbare wassende maantjes.

 

Wie Duivenvoorde heeft bezocht zal nooit het levensgrote portret vergeten van Vliesridder Jan II van Wassenaer. Diens heraldische kleuren zijn uitbundig verwerkt in zijn rood-witte wapenrokje dat hij onder het borstharnas draagt en de kostbare rode en witte struisveren op zijn baret. De toeschouwer kan zien dat hij tweemaal gewond raakte: een vliegende kogel met het jaartal erbij geeft duidelijk aan waar en wanneer Jan II werd getroffen. In 1512 kreeg de Gelderse vijand hem te pakken. Men sloot de voorname krijgsgevangene op in een kooi, die bovenin een toren werd opgehangen. Twee jaar lang werd Jan alleen omlaag gehaald om wat te eten en te drinken. Maar hij kwam vrij! In 1523 maakte een fatale kogel een einde aan het leven van deze onverschrokken Van Wassenaer.

Op het kasteel bevindt zich een collectie portretten van grote meesters als: Evert Crijnsz, Van der Maes (pendanten van Johan van Wassenaer en zijn vrouw Maria van Voerst uit 1608), Jan Mijtens (dezelfde Johan van Wassenaer met zijn ouders, twee echtgenotes en zuster, 1643) en het charmante portret van Anna Margaretha van Scherpenzeel met haar naakte kindje op een zuil en haar geharnaste echtgenoot Arent VIII van Wassenaer aan haar zijde (in 1650 geschilderd door de Haagse hofschilder Gerard van Honthorst).

Kasteel Duivenvoorde heeft ook een verbluffende verzameling Europees en Chinees porselein, een gaaf kunstkabinet en vele curieuze objecten zoals koperen zwanenhalsbanden met de inscriptie 'Duyvenvoorde' waarmee de zwanen in de 18de eeuw door de slotgracht zwommen.

Kasteel Duivenvoorde
https://www.kasteelduivenvoorde.nl
Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten
tel: 071-5613752

 

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten