Wassenaer.net

ALLES EVEN GROOT EVEN VORSTELIJK - TWEE EEUWEN VAN WASSENAER EN TWICKEL, 1676 - 1850 

"Alles even groot, even vorstelijk" schrijft Gijsbert Karel Graaf van Hogendorp in zijn aantekeningen over Twickel tijdens zijn reis door Nederland aan het begin van de 19e eeuw. In die tijd leefde de laatste Gravin Van Wassenaer op Twickel. De eerste Heer van Twickel uit het geslacht Van Wassenaer was Jacob. Hij trouwde in 1676 met de toenmalige erfdochter van Twickel, Adriana van Raesfelt.

Vijf generaties Van Wassenaer hebben op Twickel gewoond en hun sporen achtergelaten, zoals de Twickeler trekvaart, de voormalige schippersherberg Carelshaven en de Concerti Armonici.Het kasteel, de tuin en het park zijn ingrijpend door hen uitgebreid en verfraaid. Op het kasteel worden talloze voorwerpen bewaard die door de verschillende familieleden door de eeuwen heen zijn ingebracht, verworven en gebruikt. Schilderijen en zilver, porcelein en meubelen, linnengoed en kleding.


Voorzijde kasteel Twickel. Gewassen pentekening Abraham de Haen, 1729

Ter gelegenheid van het 800 jarige bestaan van het geslacht Van Wassenaer werden in de maanden mei en juni 2001 speciale rondleidingen verzorgd door het lasteel Twickel. In de vertrekken zijn de originele voorwerpen van deze voorname bewoners te zien. Zo komen Jacob IV, Unico, Carel, Jacob-Unico en Marie-Cornélie opnieuw tot leven in het kasteel waarin zij leefden in hun eigen stijl... "groots en vorstelijk".

 

Kasteel Twickel, Twickelerlaan 5, Ambt Delden
Postbus 2, 7490 AA Delden

Telefoon 074-376 10 20
E-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten