Landgoed Twickel was tot 1953 een oud familiebezit. In dat jaar bracht de laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, het kasteel en landgoed onder in de door haar opgerichte Stichting Twickel. Daarmee wilde zij de toekomst van dit veelzijdige erfgoed veilig stellen. In 1975 overleed de barones en legateerde zij haar overige bezittingen, waaronder een zevental kleinere landgoederen, ook aan Stichting Twickel. De totale oppervlakte bedraagt thans ruim 6.700 hectare grond. Daarmee is de stichting de grootste particuliere landgoedeigenaar van Nederland.
Marie barones van Heeckeren van Wassenaer
Doel | in opdracht van de barones
Belangrijkste doel van de stichting is het behoud van Twickel als natuurreservaat en cultuurmonument en handhaving van haar historische betekenis. Centraal staat de instandhouding van het natuurschoon en het landschappelijke karakter op basis van een gezond financieel beheer.
Voor het bereiken van deze doelen is de aanwezigheid van agrarische activiteit essentieel. Een groot deel van de landgoederen bestaat uit landbouwgronden waarop pachters een bestaan hebben. Deze pachters spelen een cruciale rol bij het beheer van het landschap en vormen een belangrijke economische pijler.
Bestuur | toezicht door regenten
De stichting wordt bestuurd door het College van Regenten, bestaande uit vijf leden van wie er twee worden benoemd op voordracht van Natuurmonumenten respectievelijk de Nederlandse Kastelenstichting. De regenten zijn mr. D.C. {Diederik} baron van Wassenaer {voorzitter}, jhr. ir. J.J. {Jan Jaap} de Graeff, jhr. M.A. {Mark} van Weede, mr. E.Y. {Elisabeth} Beelaerts van Blokland-van Schaijk en mw. S. {Susan} Lammers.
Kasteel
Kasteel Twickel ligt in het centrum van het landgoed. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam Twickel kreeg.
Ook de vroegere familiebezittingen bij Brecklenkamp {nabij Ootmarsum} en in het aangrenzende Duitse Lage, in Wassenaar, Dieren, Zevenaar, Borculo en Lochem vallen onder de zorg van de stichting.
Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.
CONTACT
Stichting Twickel, Rentmeesterij, Twickelerlaan 6, 7495 VG Ambt Delden
HUIDIGE BESTUUR:
Baron van Wassenaer, Diederik Constantijn
Voorzitter
van Weede, Jonkheer Marc Alexander
Assessor
de Graeff, Jonkheer Jan Jacob
Beelaerts van Blokland - van Schaijk, Elisabeth Ymkje
Lammers, Susan
LINKS:
> www.twickel.nl
> Stichting Twickel
> Huisarchief Twickel
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer