ALLES EVEN GROOT EVEN VORSTELIJK - TWEE EEUWEN VAN WASSENAER EN TWICKEL, 1676 - 1850
"Alles even groot, even vorstelijk" schrijft Gijsbert Karel Graaf van Hogendorp in zijn aantekeningen over Twickel tijdens zijn reis door Nederland aan het begin van de 19e eeuw. In die tijd leefde de laatste Gravin Van Wassenaer op Twickel. De eerste Heer van Twickel uit het geslacht Van Wassenaer was Jacob. Hij trouwde in 1676 met de toenmalige erfdochter van Twickel, Adriana van Raesfelt.
Lees verder >> "Alles even groot, even vorstelijk" - Twickel 2001
ACHTHONDERD JAAR VAN WASSENAER
Het adellijk geslacht van Wassenaer vierde in 2001 zijn 800ste verjaardag. Een unieke gebeurtenis die door de familie op spectaculaire wijze gevierd werd. In het Zuidhollandse Kasteel Duivenvoorde bij Voorschoten werden de Van Wassenaers geëerd met een speciale Van Wassenaer-rondleiding. Het deels nog bewoonde Kasteel Twickel bij Delden, dat gewoonlijk niet toegankelijk is, liet bij wijze van uitzondering van 1 mei tot 1 juli bezoekers toe om de Van Wassenaer-tentoonstelling in de rijke interieurs te bewonderen.
"Heren van Stand"
Van Wassenaer: 800 Jaar Adelsgeschiedenis
Op 15 november 2000 werd in het Haags Historisch Museum de eerste van de drie tentoonstellingen geopend in het kader van het Van Wassenaerproject. Deze tentoonstelling duurde tot 18 februari 2001. De andere tentoonstellingen, op Duivenvoorde en op Twickel, waren van 15 april tot 15 augustus 2001 zijn geopend. Nadere informatie over de tentoonstelling in het Haagsch Historisch Museum op de website van het museum. Een team onder leiding van Drs Michiel van der Mast heeft overuren gewerkt om de tentoonstelling in de vier benedenzalen in te richten.
Bijzonder aan deze tentoonstelling is vooral het "kinderspoor". Een speciale route voor kinderen leidt langs educatieve en met moderne middelen vormgegeven serie beweegbare en licht- en geluidgevende objecten. Zo leren zij over vroeger, over stambomen en over de vraag of het in deze tijd eigenlijk nog wel iets voorstelt om "van adel" te zijn. Wat maakt het allemaal nog uit in deze wereld van internet, gameboys, Olympische helden, voetbalsterren en van Britney Spears?
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer