Wassenaer.net

Het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) is het oudste Nederlandse concours voor oudemuziekensembles. Het concours is vernoemd naar de bekende achttiende-eeuwse componist en diplomaat Unico Willem graaf van Wassenaer

Sinds 1985 is het een springplank voor jong oudemuziektalent dat zich specialiseert in het bassocontinuo-tijdperk. Het IVWC wordt sinds 2014 gehouden tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. In 2019 is de wedstrijd uitgebreid en vanaf dan wordt de wedstrijd jaarlijks georganiseerd, met een afwisselende focus op vroeg, barok en laat repertoire. 
In 2020 presenteert het Internationaal Van Wassenaer Concours (IVWC) een gespecialiseerde wedstrijd voor jonge ensembles gespecialiseerd in repertoire uit de barok. 

De Stichting Internationale Van Wassenaer Concours, voorheen Stichting Oude Muziek Nederland, is de organisator van het concours. De Stichting wordt daarin bijgestaan door Impulse Art Management te Amsterdam. De Stichting is een instelling als bedoeld in art. 24 lid 4 Successiewet. 


Unico Wilhelm van Wassenaer Obdam (1692-1766)
1745 Georges Desmarees

Van Wassenaer als componist

De bestuurder Van Wassenaer was muzikaal zeer getalenteerd, maar liep daarmee niet te koop omdat dat in zijn aristocratisch milieu niet als een bijzonder passende bezigheid werd beschouwd. Daardoor werd het mogelijk dat door hem geschreven stukken aan anderen werden toegeschreven. Hij was componist van de Concerti Armonici die hij schreef tussen 1725 en 1740. Deze concerten werden gepubliceerd in 1740 door de Italiaanse violist Carlo Ricciotti (1681–1756), aan wie de concerten aanvankelijk werden toegeschreven. Van Wassenaer werd daarom ook wel "the mystery composer" genoemd.


Concerti Armonici

De Poolse componist François Lessel (1780?-1835) schreef de concerten ten onrechte toe aan Giovanni Battista Pergolesi. De stijl van de concerten is namelijk Italiaans, volgens Romeinse traditie geschreven met vier vioolpartijen en elk bestaat uit vier delen in plaats van de Venetiaanse drie delen, wat destijds gebruikelijker was; ze zijn vergelijkbaar met het werk van Pietro Locatelli. In 1979 werd een handschrift gevonden van de zes concerten in de archieven van Kasteel Twickel, met het opschrift 'Concerti Armonici'. Hoewel er geen muziekhandschrift van Van Wassenaer zelf werd gevonden, bevat het de gedrukte partituur met een handgeschreven inleiding van Van Wassenaer, luidend: "Partition de mes concerts gravez par le Sr. Ricciotti" (partituur van mijn concerten, gedrukt door Dhr. Ricciotti). Onderzoek van de musicoloog Albert Dunning heeft vervolgens op overtuigende wijze aangetoond dat de Concerti Armonici van de hand van Van Wassenaer zijn.

HUIDIGE BESTUUR

Baron van Wassenaer, Arent Godfried Jan
Secretaris

Moolenburgh, Daniël Christoffel
Secretaris

Barones van Wassenaer, Michaëla Hedwich
Penningmeester


Contact:

Hester Wolters
+31 30 232 9000
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Organisatie Oude Muziek

Postbus 19267, 3501 DG Utrecht

Plompetorengracht 4, 3512 CC


LINKS:
www.oudemuziek.nl
> www.oudemuziek.nl/voor-musici/concours
> www.facebook.com/icmfwassenaar/

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten