Wassenaer.net

De `Vereeniging tot Bevordering der Paardenfokkerij in Gelderland`, een vereniging die al meer dan honderdtien jaar bestaat, organiseert elk jaar op Hemelvaartsdag op het Landgoed Hoekelum in Bennekom (voorheen eigendom van Jacoba Barones van Wassenaer, oprichter van het Jacoba van Wassenaer Fonds) een paardenfestijn met onder meer een concours hippique. Dit hippisch evenement gaat vergezeld van verschillende tradities en is voor veel paardenliefhebbers een begrip.

Historie

Het concours hippique Bennekom kent een lange historie. In 1898 werd het eerste concours georganiseerd. Het gouden jubileum van de Afdeling Neder-Veluwe der Geldersch-Overijsselse Landbouwmaatschappij werd gevierd met een festijn waarbij het paard in het middelpunt van de belangstelling zou staan. Met het festijn werd een van de oudste concoursen hippique in Nederland geboren. Eerst werd het evenement gehouden op de Wageningse Berg. Later verhuisde het naar het Bennekomse landgoed rondom kasteel Hoekelum. Dat was te danken aan een gastvrije geste van Baron van Wassenaer. Hij opende de voorterreinen van zijn landgoed voor de activiteiten. Zijn dochter, Jacoba Baronesse van Wassenaer, zette de traditie voort. Toen haar vader in 1947 overleed, bleven de paardenliefhebbers welkom op het landgoed. Een aantal jaren geleden is het landgoed overgedragen aan de Stichting Het Geldersch Landschap. Geen nood voor de organisatoren, want de Baronesse had in haar testament nadrukkelijk laten opnemen dat het concours ieder jaar plaats moest kunnen vinden op het landgoed. Met uitzondering van de jaren 1940 t/m 1945 heeft het concours ieder jaar plaats gevonden. 

Traditie
Het concours staat bol van de tradities, zonder ouderwets te zijn. Het concours wil niet uitgroeien tot een grootschalig circusachtige attractie, maar het koestert de kleinschaligheid. Het concours is altijd al gericht geweest op de lokale omgeving en dat wil het bestuur ook graag zo houden. Qua deelnemersaantallen schommelt het concours tussen de tweeduizend en vierduizend mensen. Het aantal actieve deelnemers schommelt tussen de tweehondervijftig en driehonderd. De vastberadenheid om de tradities in stand te houden, wil niet zeggen dat de organisatie niet open staat voor veranderingen. Zo is het aantal activiteiten tijdens het concours de afgelopen jaren enorm uitgebreid. De organisatie stelt een gedeelte van het terrein beschikbaar voor demonstraties en workshops van verschillende disciplines in de paardensport. Het evenement is uitgegroeid tot een familie-evenement. Kinderen kunnen gratis ponyrijden,  spelen in het kinderdorp, kijken naar verschillende demonstraties en daarnaast zorgt een educatiecommissie voor het spelende wijze leren van facetten van de paardensport.

Elk jaar probeert het bestuur  nieuwe ideeën uit om het evenement nog aantrekkelijker te maken. Zo is er iedere keer weer een ander aan paarden gerelateerd  show element. Om het event aantrekkelijk te maken is de toegangsprijs laag. Voor de jeugd tot 12 jaar is de toegang zelfs gratis. 

Aangepaste paardensport

Paardensport wordt door mensen met een beperking veel beoefend in de omgeving van Bennekom/Ede. Zo is er in Bennekom de Manege zonder Drempels, en zijn er in de buurt verschillende FPG maneges (Federaties Paardrijden Gehandicapten) Heteren, Arnhem etc..

Het bestuur van het CH Bennekom heeft in 2013 een begin gemaakt met inruimen van een plek voor aangepaste paardensport. Het bestuur is van mening dat events voor mensen met een beperking/handicap een breed publiek zullen aanspreken, bovendien stimuleert het mogelijk gehandicapte sporters om te beginnen met paardrijden of mennen.

Ride en Run voor mensen met een beperking

Een Ride en Run is een Amerikaanse wedstrijdvorm waarbij 2 mensen en 1 paard zo snel als mogelijk van A naar B moeten.  In de USA betekent dit dat een ruiter en paard vooruitgaan en de ruiter het paard ergens halverwege vastbindt en dat deze ruiter dan verder rent. De tweede ruiter begint met rennen en pakt het paard halverwege op en rijdt verder. De bedoeling is dat ze gelijktijdig over de finish komen. Door de KNHS en het blad BIT is een Nederlandse variant ontwikkeld waarbij ruiter met paard en ruiter/hardloper tegelijk opgaan en zij niet van paard hoeven te wisselen, maar dat mag wel. Deze Nederlandse variant maakt het ook mogelijk om de wedstrijd voor ruiters of lopers met een beperking te organiseren. Deze Ride en Run heeft een recreatief en kleinschalig karakter, uiteraard is er wel een prijs voor de snelste combinatie. De organisatie van CH Bennekom heeft in het bosgebied achter het kasteel een route langs vrij rechte wegen uitgezet, daardoor is de  Ride en Run ook geschikt voor mensen met een beperking. Veel ruiters met een beperking rijden slechts bij uitzondering buiten en deze vorm van paardensport geeft de mogelijkheid dit wel te doen. 

Steun door het Jacoba van Wassenaer fonds
Het Jacoba van Wassenaer Fonds steunt de Ride en Run sinds de start in 2016.  De ondersteuning voorziet in voorzieningen voor de (para)ruiters, startnummerhesjes en met verdere aankleding van het evenement. 

Meer informatie: https://www.jvwf.nl/index.php/projecten-gerelateerde-stichtingen/90-concours-hippique-bennekom

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten