Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de Famile van Wassenaer is op 30 mei 2001 het boek "Heren van Stand - 800 jaar familiegeschiedenis Van Wassenaer" verschenen.
Het eerste exemplaar is die dag aangeboden aan Mr H.D. Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, en daarme hoofdbewoner van het huis aan de Kneuterdijk 22, voormalig paleis van de Van Wassenaers.
In november 2000 was het precies 800 jaar geleden dat voor het erest een lid van het geslacht van Wassenaer in een oorkonde werd vermeld als getuige van de graaf van Holland. Andere oude adellijke geslachten als Van Brederode en Van Teijlingen die ook in deze periode zijn opgekomen, zijn inmiddels allang uitgestorven. De familie Van Wassenaer leeft daarentegen voort in de twee overgebleven takken Van Wassenaer van Catwijck en Van Wassenaer van Nederhemert die beide in de Familiestichting zijn vertegenwoordigd. Het bestuur van deze stichting initieerde het uitbrengen van een verantwoorde historische studie waarin niet de meeste aandacht zou uitgaan naar de opeenvolgende generaties in genealogisch verband zoals H.G.A. Obreen deed in zijn Geschiedenis van het geslacht Van Wassenaer (Leiden, 1903) maar het accent zou komen te liggen bij de plaats en betekenis van de Van Wassenaers in het kader van de geschiedenis van de adel in Nederland.
Als thema's staan in het boek de verschillende overlevingsstrategieën centraal die de adel ontwikkelde ten aanzien van verwerving van vermogen, publieke ambten en functies, huwelijk, opleiding, wooncultuur en godsdienst.
Het boek bestrijkt vier tijdvakken:
Deel I - De Hollandse adel in de middeleeuwen. De Wassenaer van 1200 tot 1523 door dr. M.J. van Gent en dr. A. Janse
Deel II - De periode 1523 - 1665 door Prof. dr. S. Groenveld
Deel III - De periode 1665 - 1815 door dr. Joh. Aalbers
Deel IV - De periode 1815 - 2000 door dr. Y. Kuiper
Voorts is in het boek een aantal vignetten van een tiental leden van het geslacht Van Wassenaer worden opgenomen.
De eindredactie is in handen van dr. H.M. Brokken. De Stichting Hollandse Historische Reeks treedt op als uitgever.
Uitvoering boek:
Binnenwerk 314 pagina's, rijk geïllustreerd; boekbloek 24 x 30 cm. Genaaid gebonden in papillin band, met stofomslag in kleur. Tekstopmaak door Seff Bader.
Het boek is inmiddels niet meer leverbaar.
ISBN 90-76775-03-6
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer