Wassenaer.net

Boeken


Van Wassenaer - Een familie in portretten (2014)

In 1986 besloten Otto van Wassenaer van Catwijck en Jacoba Iddink-van Wassenaer tot oprichting van de Familiestichting van Wassenaer teneinde daarin een groot deel van de aan hen in eigendom toebehorende collectie familieportretten in te brengen. Bovendien bracht Otto een aantal andere tot het aloude familiebezit behorende goederen in. Het betrof een stuk van de Oude Rijn tussen Leiden en Katwijk en de Herenbanken in de Nederlands hervormde kerken in Katwijk aan de Rijn en Katwijk aan Zee.

Lees verder >> Van Wassenaer - Een familie in portretten (2014)

Herinnering aan C. barones van Wassenaer van Catwijck – barones van Boetzelaer, dame du palais van koningin Wilhelmina

‘Om reden van discretie’ is een integrale weergave van de dagboeken van Cornelie, ‘Cock’  barones van Wassenaer van Catwijck – van Boetzelaer, van 1899 tot aan haar overlijden in 1916 dame du palais van koningin Wilhelmina. Zij verhaalt uitgebreid over de verloving en het huwelijk van de koningin, het hofleven, de vele diners, ontvangsten, thé-dansants, cercles maar ook de meer intieme verblijven op Het Loo en de eenvoudige omgang aldaar met de koningin. De dagboeken eindigen in 1915, het tweede jaar van de wereldoorlog, …’Mevrouw, wij staan pas aan het begin!’. ( Koningin Wilhelmina tot mevrouw van Wassenaer).

Lees verder >> Om reden van discretie...

Het archief van de familie Van Wassenaer van Duvenvoorde in Hollands archiefperspectief. Inventaris van het archief van de familie Van Wassenaer van Duvenvoorde, 1266-1996

'Brederode, de edelste / Wassenaer, de oudste / Egmond, de rijkste / Arkel, de stoutste.' Van deze vier oudste families van Holland is alleen van de Van Wassenaers nog een groot familiearchief voorhanden. De familie stamt af van een zekere Kerstant, die genoemd wordt tussen 1167 en 1189. Hij bekleedde als dapifer een van de vier hofambten van de graaf van Holland. Kerstants zoon Filips verwierf het goed Wassenaer en noemde zich vervolgens daarnaar.

Lees verder >> Wassenaer, de Oudste

"Ambitie en Lust om Wel te Dienen" - De Maritieme Carrière  van luitenant-admiraal Willem baron van Wassenaer (1712 - 1783), J.D. Vlot, 2002

Willem van Wassenaer was een van de leden van de Van Wassenaer familie die het heeft gebracht tot een hoge maritieme functie. In 2002 verscheen van de hand van Hans Vlot een studie naar zijn levensloop. Het boek is voor € 20,75 te koop bij de betere boekhandel.

Lees verder >> "Ambitie en Lust om Wel te Dienen"

Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de Famile van Wassenaer is op 30 mei 2001 het boek "Heren van Stand - 800 jaar familiegeschiedenis Van Wassenaer" verschenen.

Het eerste exemplaar is die dag aangeboden aan Mr H.D. Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, en daarme hoofdbewoner van het huis aan de  Kneuterdijk 22, voormalig paleis van de Van Wassenaers.

Lees verder >>"Heren van Stand - 800 jaar familiegeschiedenis Van Wassenaer"

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten