Wassenaer.net

Boeken

‘Tragiek en heldendom. Het leven van Jan II van Wassenaer, burggraaf van Leiden’
door Louise barones van Wassenaer-Wiarda

Jan II van Wassenaer, bijgenaamd ‘Jan met de Kaak’, in 1486 geboren, was voorbestemd om in dienst te treden van keizer Maximiliaan van Habsburg en zijn dochter landvoogdes Margaretha van Bourgondië. Zijn vader was een van de rijkste en machtigste edelen geweest van Holland. Op 20 juni 1511 trouwde Jan met Josina van Egmont. Zij was in Den Haag opgegroeid. Haar vader graaf Jan van Egmont – stadhouder van Holland en Zeeland – was een goede vriend van Jan I van Wassenaer. Haar moeder was een nicht van Maximiliaan. Jan koos voor een militaire carrière in dienst van Maximiliaan. Karel van Egmont en de Friezen werden zijn tegenstanders. Karel sloot Jan twee jaar lang op in een kooi bij Hattem. In 1523 overleed Jan aan een kogelwond.

Jan II van Wassenaer was een van de beroemdste ridders in het 16e eeuwse Holland. Bij het beleg van Padua in 1509, waar hij meevocht in het leger van de Duitse keizer Maximiliaan brak een kogel zijn kaak en verloor hij zeven tanden. Op latere portretten toont hij trots zijn littekens, het bewijs van zijn dapperheid. Hij werd o.a. door de befaamde schilder Jan Mostaert geportretteerd met zijn nog duidelijk zichtbare verwonding, het schilderij van 'Jan met de Kaak', waarvan een kopie rust in kasteel Duivenvoorde.

Auteur Louise van Wassenaer-Wiarda (Amsterdam, 1933) trouwde in 1954 met Otto van Wassenaer. Beiden waren geïnteresseerd in de verhalen over de familie Van Wassenaer. Dankzij goed bijgehouden archieven in de heel vroege Middeleeuwen. Otto en Louise waren van plan om na hun pensioen samen de oude en nieuwe verhalen op te sporen. Helaas overleed Otto van Wassenaer in 1996, het jaar waarin hij met pensioen ging. Louise van Wassenaer is na zijn dood doorgegaan met het familieonderzoek. Het resultaat is dit boek over de familie, Jan II van Wassenaer.

Het boek werd gepresenteerd op 1 september in Kasteel Twickel en op 7 september 2022 in Kasteel Duivenvoorde.

Lees verder >> Tragiek en heldendom. Het leven van Jan II van Wassenaer, burggraaf van Leiden

Count Unico Wilhelm van Wassenaer
A Master Unmasked
or The Pergolesi-Ricciotti Puzzle Solved


Content:

PART 1: INTRODUCTION
1. Six Concertos in search of an author
2. The author identified

PART 2: FACSIMILES
1. Manuscript of the six 'Concerti armonici'
2. Manuscript of the motet 'Laudate Dominium in sanctis eius'

PART 3: TRANSCRIPTION
Motet 'Laudate Dominium in sanctis eius'


Auteur: Albert Dunning
Jaar: 1980
Uitgeverij Frits Knuf b.v., Buren
ISBN: 90-6027-399-0 (cover papier)
ISBN: 90-6027-400-8 (cover linnen)

Zie ook https://www.wassenaer.net/index.php/familieleden/61-unico-wilhelm-van-wassenaer-obdam-1692-1766 (inclusief muziekfragmenten).

Unico Wilhelm van Wassenaer - componist en staatsman

Dit boek is gewijd aan Unico Wilhelm van Wassenaer, 18e eeuws staatsman en diplomaat.
Hij zou waarschijnlijk onopgemerkt gebleven zijn, als in 1981 niet bekend zou zijn geworden dat hij de componist is van zes meesterlijk geconstrueerde concerten voor strijkorkest. In dit boek wordt ingegaan op de verschillende aspecten van zijn veelzijdige persoonlijkheid.

Lange tijd hebben wetenschappers hun tanden stukgebeten op de vraag wie de componist kon zijn van zes prachtige concerten voor strijkorkest, die in de loop der eeuwen onder verschillende titels werden uitgegeven. Bij de ontrafeling van dit mysterie in 1981 bleek dat het de Nederlander Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766) te zijn, die kans zag naast zijn drukke 'zakelijke' leven als staatsman en diplomaat zes wonderschone Concerti Armonici te schrijven.
De ontdekking van de relatie tussen de muziek en hun componist gaf meer aanleding tot vragen dan antwoorden: hoe woonde, werkte en leefde van Wassenaer, heeft hij nog meer muziek gecomponeerd, hoe zag zijn sociale en culturele omgeving er uit?
Onder aanvoering van Rudolf Rasch en Kees Vlaardingerbroek, kenners van de 18e eeuwse nederlandse muziekgeschiedenis, draagt een aantal auteurs materiaal aan dat een completer beeld van deze intrigerende figuur schetst dan tot nu toe mogelijk was.

Titel: Unico Wilhelm van Wassenaer - componist en staatsman
ISBN: 90-6011-823-5
Jaar publicatie: 1993
Een gezamenlijke uitgave van Centrum Nederlandse Muziek Hilversum en Walburg Pers Zuthpen

Zie ook https://www.wassenaer.net/index.php/familieleden/61-unico-wilhelm-van-wassenaer-obdam-1692-1766 (inclusief muziekfragmenten).


Van Wassenaer - Een familie in portretten (2014)

In 1986 besloten Otto van Wassenaer van Catwijck en Jacoba Iddink-van Wassenaer tot oprichting van de Familiestichting van Wassenaer teneinde daarin een groot deel van de aan hen in eigendom toebehorende collectie familieportretten in te brengen. Bovendien bracht Otto een aantal andere tot het aloude familiebezit behorende goederen in. Het betrof een stuk van de Oude Rijn tussen Leiden en Katwijk en de Herenbanken in de Nederlands hervormde kerken in Katwijk aan de Rijn en Katwijk aan Zee.

Lees verder >> Van Wassenaer - Een familie in portretten (2014)

Herinnering aan C. barones van Wassenaer van Catwijck – barones van Boetzelaer, dame du palais van koningin Wilhelmina

‘Om reden van discretie’ is een integrale weergave van de dagboeken van Cornelie, ‘Cock’  barones van Wassenaer van Catwijck – van Boetzelaer, van 1899 tot aan haar overlijden in 1916 dame du palais van koningin Wilhelmina. Zij verhaalt uitgebreid over de verloving en het huwelijk van de koningin, het hofleven, de vele diners, ontvangsten, thé-dansants, cercles maar ook de meer intieme verblijven op Het Loo en de eenvoudige omgang aldaar met de koningin. De dagboeken eindigen in 1915, het tweede jaar van de wereldoorlog, …’Mevrouw, wij staan pas aan het begin!’. ( Koningin Wilhelmina tot mevrouw van Wassenaer).

Lees verder >> Om reden van discretie...

Het archief van de familie Van Wassenaer van Duvenvoorde in Hollands archiefperspectief. Inventaris van het archief van de familie Van Wassenaer van Duvenvoorde, 1266-1996

'Brederode, de edelste / Wassenaer, de oudste / Egmond, de rijkste / Arkel, de stoutste.' Van deze vier oudste families van Holland is alleen van de Van Wassenaers nog een groot familiearchief voorhanden. De familie stamt af van een zekere Kerstant, die genoemd wordt tussen 1167 en 1189. Hij bekleedde als dapifer een van de vier hofambten van de graaf van Holland. Kerstants zoon Filips verwierf het goed Wassenaer en noemde zich vervolgens daarnaar.

Lees verder >> Wassenaer, de Oudste

"Ambitie en Lust om Wel te Dienen" - De Maritieme Carrière  van luitenant-admiraal Willem baron van Wassenaer (1712 - 1783), J.D. Vlot, 2002

Willem van Wassenaer was een van de leden van de Van Wassenaer familie die het heeft gebracht tot een hoge maritieme functie. In 2002 verscheen van de hand van Hans Vlot een studie naar zijn levensloop. Het boek is voor € 20,75 te koop bij de betere boekhandel.

Lees verder >> "Ambitie en Lust om Wel te Dienen"

Ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van de Famile van Wassenaer is op 30 mei 2001 het boek "Heren van Stand - 800 jaar familiegeschiedenis Van Wassenaer" verschenen.

Het eerste exemplaar is die dag aangeboden aan Mr H.D. Tjeenk Willink, vice-voorzitter van de Raad van State, en daarme hoofdbewoner van het huis aan de  Kneuterdijk 22, voormalig paleis van de Van Wassenaers.

Lees verder >>"Heren van Stand - 800 jaar familiegeschiedenis Van Wassenaer"

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten