‘Tragiek en heldendom. Het leven van Jan II van Wassenaer, burggraaf van Leiden’
door Louise barones van Wassenaer-Wiarda
Jan II van Wassenaer, bijgenaamd ‘Jan met de Kaak’, in 1486 geboren, was voorbestemd om in dienst te treden van keizer Maximiliaan van Habsburg en zijn dochter landvoogdes Margaretha van Bourgondië. Zijn vader was een van de rijkste en machtigste edelen geweest van Holland. Op 20 juni 1511 trouwde Jan met Josina van Egmont. Zij was in Den Haag opgegroeid. Haar vader graaf Jan van Egmont – stadhouder van Holland en Zeeland – was een goede vriend van Jan I van Wassenaer. Haar moeder was een nicht van Maximiliaan. Jan koos voor een militaire carrière in dienst van Maximiliaan. Karel van Egmont en de Friezen werden zijn tegenstanders. Karel sloot Jan twee jaar lang op in een kooi bij Hattem. In 1523 overleed Jan aan een kogelwond.
Jan II van Wassenaer was een van de beroemdste ridders in het 16e eeuwse Holland. Bij het beleg van Padua in 1509, waar hij meevocht in het leger van de Duitse keizer Maximiliaan brak een kogel zijn kaak en verloor hij zeven tanden. Op latere portretten toont hij trots zijn littekens, het bewijs van zijn dapperheid. Hij werd o.a. door de befaamde schilder Jan Mostaert geportretteerd met zijn nog duidelijk zichtbare verwonding, het schilderij van 'Jan met de Kaak', waarvan een kopie rust in kasteel Duivenvoorde.
Auteur Louise van Wassenaer-Wiarda (Amsterdam, 1933) trouwde in 1954 met Otto van Wassenaer. Beiden waren geïnteresseerd in de verhalen over de familie Van Wassenaer. Dankzij goed bijgehouden archieven in de heel vroege Middeleeuwen. Otto en Louise waren van plan om na hun pensioen samen de oude en nieuwe verhalen op te sporen. Helaas overleed Otto van Wassenaer in 1996, het jaar waarin hij met pensioen ging. Louise van Wassenaer is na zijn dood doorgegaan met het familieonderzoek. Het resultaat is dit boek over de familie, Jan II van Wassenaer.
Het boek werd gepresenteerd op 1 september in Kasteel Twickel en op 7 september 2022 in Kasteel Duivenvoorde.
Het officiële eerste exemplaar werd op 1 september in kasteel Twickel overhandigd aan auteur Louise van Wassenaer uit handen van haar uitgever Kees de Bakker van Uitgeverij Conserve (foto: Ingrid Wijnstok). Dat na een welkomstwoord van Louise's tweede zoon Diederik van Wassenaer, voorzitter van stichting Twickel en het Jacoba van Wassenaerfonds, gevolgd door een verhaal van Aafke Brunt, de vroegere archivaris van Twickel.
Prijs: € 34,99
416 pagina's
ISBN: 978 90 5429 075 9
Uitvoering: Gebonden met stofomslag
Webshop: https://www.conserve.nl/fonds/tragiek-en-heldendom-399/
PODCAST
klik plaatje om Podcast te starten
Een hele mooie podcast van Peter de Ruiter over de uitreiking van het boek 'Tragiek en Heldendom, over het leven van Jan II van Wassenaer' van Louise Van Wassenaer op 7 september 2022 op Kasteel Duivenvoorde.
Jan II van Wassenaer (1486-1523) leefde in een tijd waarin verschillende families en bestuurders in wat later Nederland werd, bevriend waren of elkaar naar het leven stonden. Voor een edelman van zijn standing was het gewoon dat hij een hoge rang bekleedde in het leger. Hij bond de strijd aan op Nederlands grondgebied, maar ook ver daarbuiten. Louise van Wassenaar (89) schreef een boek over hem. Zij kon beschikken over veel archiefmateriaal en ontdekte zelf nog meer bronnen, waaronder tien brieven en een lofdicht. Hoor waarom Jan II ook wel 'Jan met de kaak' werd genoemd en hoe hij in het Gelderse Hattem twee jaar lang zwaar is vernederd, uiteindelijk vrij kwam en het zwaard weer opnam. De presentatie van het boek vond plaats in twee familiekastelen van de Van Wassenaars, in Voorschoten (Duivenvoorde) en bij Delden (Twickel). Met muziek van Unico Wilhelm van Wassenaer (1692-1766)(vanaf 13:30 min)
PERS: (klik om afbeeldingen te vergroten)
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer