Monument voor Jacob van Wassenaer Obdam in het koor van de Grote Kerk in Den Haag
Jacob van Wassenaer, baanderheer van Wassenaer, heer van Obdam, Hensbroek, Spanbroek, Opmeer, Zuidwijk en Kernhem, Luitenant Admiraal Generaal der Vereenigde Nederlanden. Sneuvelt 13 juni 1665 voor de rede van Lowestoft. Praalgraf (zonder stoffelijk overschot, dat werd nimmer teruggevonden) door Bartholomeus Eggers, Grote Kerk, Den Haag. Trouwt te Maarssen, 28 april 1633 met Agnes van Renesse van der Aa. Zijn zoon, Jacob, trouwde in 1676 met Adriana Sophia van Raesfelt en zo kwam Twickel in het bezit van de Wassenaers.
Jacob van Wassenaer Obdam (1610 - 1665), aanvankelijk officier van de cavalerie, werd in 1653 tegen wil en dank benoemd tot luitenant-admiraal van Holland. Zijn benoeming, na de dood van vlootvoogd Maarten Harpertsz. Tromp, was het gevolg van het ontbreken van geschiktere kandidaten. Ondanks het ontbreken van maritieme ervaring versloeg Van Wassenaer in 1658 op spectaculaire wijze de Zweedse vloot in de slag in de Sont voor Kopenhagen. Tijdens de tweede Engelse Oorlog liep het minder goed met hem af. Onder zijn leiding voer in mei 1665 de grootste vloot uit die de Nederlanden tot dusver hadden bezeten. In de slag bij Lowestoft voor de Engelse kust explodeerde het vlaggeschip van Van Wassenaer door een overgeslagen vonk in het kruitvat. Van Wassenaer verloor het leven en in de verwarring die hierop volgde werd zijn vloot een gevoelige nederlaag toegebracht.
In 1657 kocht Jacob van Wassenaer Obdam de heerlijkheid Wassenaer, een bezitting die in vroeger eeuwen toebehoorde aan de oudste tak van het geslacht Van Wassenaer. Zie ook de inleiding tot de inventaris van het huisarchief van Twickel.
Gravure met een "waerachtige beschrijving" van de slag bij Lowestoft in 1665.
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer