Jacoba van Liere 1651–1693
Het schilderij van Jacoba van Liere dat in de eetkamer van Kasteel Duivenvoorde hangt heeft mij altijd geïntrigeerd. Lijkt het de ene keer of ze de toeschouwer vragend aan kijkt, de andere keer schijnt ze iets te willen beweren, iets dat toch voor iedereen duidelijk moet zijn.
Dit schilderij is in 1671 gemaakt toen zij misschien al zwanger was van haar derde zoon Jan Gerrit (1672–1723), die in februari 1672 geboren werd. Gaf die zwangerschap haar die speciale uitstraling, of was het misschien de situatie in het land, waar de staat radeloos aan het worden was en de koude in de winter extreem?
Jacoba’s vader, Willem van Liere, heer van Oosterhout (1620–1654) was van een oud Vlaams adellijk geslacht en haar moeder Maria van Reigersberg (1628–1673) kwam uit Zeeland, uit een niet adellijke familie. De mannen in haar familie gingen studeren, maakten buitenlandse reizen. De beste vriend van Maria’s vader, Pieter van Reigersberg, was Hugo de Groot. Later zou hij met diens zuster trouwen.
In 1654, Jacoba was toen een jaar, en haar broer Willem twee jaar oud, kocht hun vader de hoge heerlijkheid van de beide Catwijcken en het Sant. De familie ging in Katwijk wonen, waar hij een half jaar later stierf. Maria van Liere werd vrouwe van de beide Catwijcken en het Sant en heeft die taak met verve vervuld.
Willem werd begraven in de protestantse kerk in Katwijk aan de Rijn. Maria liet door de beroemdste beeldhouwer van die tijd, Rombout Verhulst (1624–1698), een grafmonument voor hem maken dat zijn weerga niet vond in de Republiek.
De beroemdste architect Pieter Post (1608–1669) moest een huis voor haar ontwerpen op het Sant. De beroemdste schilder van die dagen, Adriaan Hanneman (1604–1671), schilderde haar en de twee kinderen in pronkgewaad.
In 1662 kocht Maria het huis Lange Voorhout nr. 56, waar thans Hotel Des Indes is gevestigd.
Deze kei was Jacoba’s moeder.
Van Jacoba zelf weten we niet veel persoonlijks.
Zij trouwde met Jacob van Wassenaer op 19 september 1668 in Voorschoten. Zij was toen waarschijnlijk net zestien, hij negentien jaar oud.
Een jaar later werd hun eerste zoon Arent geborenen, na hem kwamen nog twaalf kinderen, allen te Den Haag geboren. Vier van die kinderen zijn jong gestorven. Maria van Reigersberg stierf in 1673. Jacoba heeft dus op haar 22ste haar moeder al moeten missen.
Op kasteel Duivenvoorde pronkt een prachtig vrolijk en ook uniek schilderij van de vijf eerste kinderen van Jacob en Jacoba. Een engeltje zweeft in de lucht. Er is een klein meisje bij. Dat moet Anna Maria zijn die in 1675 geboren was en op dat schilderij ongeveer twee jaar moet zijn geweest.
De kinderen zijn prachtig aangekleed in ridders-, jagersen herderskleren.
Je vraagt je af of Jacoba dit schilderij zo heeft bedacht, en of zij, net als haar moeder, de gave had om kunstenaars te inspireren.
Op veertigjarige leeftijd is zij gestorven, vermoedelijk in het kraambed.
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer
Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
> Familiehistorie
> Familieleden
> Activiteiten
> Boeken
> Tentoonstellingen
> Fotoarchief (password)
Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer
We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.
Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.
Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.
Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer