Wassenaer.net


Odilia van Wassenaer († 1675)
schilder: onbekend

Odilia van Wassenaer † 1675

Heel weinig weten we van Odilia.
Ze was de oudste dochter van Jacob van Wassenaer Warmond, die werd geboren in 1592. Hij was hoogheemraad van Rijnland en lid van de Hollandsche Ridderschap. Jacob overleed op 21 oktober 1658. Tweemaal trouwde hij. Eerst vermoedelijk in 1619 met Jacoba van Matenesse (hij was eerder met haar oudere zuster verloofd, maar zij verdronk in december 1618 tijdens een schaatstocht). Met haar kreeg hij drie kinderen, waaronder Odilia. Jacoba overleed in 1626. Daarna trouwde hij met Maria Leonora van Eijckel met wie hij vijf kinderen kreeg, waaronder Hendrik, over wie hieronder meer.

Odilia is vernoemd naar haar grootmoeder van vaderszijde, Odilia van Valckenaar, de echtgenote van de beroemde admiraalgeneraal Johan van Duvenvoorde Warmond, ook wel de Admiraal van Warmond genoemd. Hij was een enorme vechtersbaas en een van de grondleggers van de Republiek.
Johan werd geboren in 1547 en vertrok (hoewel hij geen medeondertekenaar van het Smeekschrift der Edelen was) in 1567 uit het land naar Engeland. In 1572 keerde hij met zijn neven Arent van Duvenvoorde (de ‘Watergeus’) en Lumeij via Den Briel naar de Nederlanden terug. Johan was aanwezig bij het beleg van Leiden als kapitein van de vrijbuiters.

Wegens zijn grote verdiensten tijdens die strijd werd hij in 1576 tot admiraal van de Haarlemse en Leidse meren benoemd. Dit was een heel belangrijke post omdat hij verantwoordelijk werd voor het openhouden van de verbinding tussen Leiden, Haarlem en Amsterdam.
Kort hierna benoemde men hem tot luitenant-admiraal van Holland en West-Friesland. Johan was geen gemakkelijk heer en sloeg eens een man dood die hem en zijn geslacht had beledigd. Vanwege zijn grote verdiensten besloot prins Maurits hem toen niet te laten vervolgen. In tegendeel, in 1599 benoemde prins Maurits hem tot generaal van de artillerie. Maar hij bleef ook admiraal en nam in die hoedanigheid deel aan diverse zeeslagen.

Hoewel hij zeer staatsgezind was bleven hij en al zijn nazaten Van Wassenaer Warmond en Alkemade de rooms-katholieke kerk trouw.

Van Odilia weten we niet wanneer zij is geboren, maar wel wanneer zij overleed, namelijk in 1675. Ze trouwde met Joost van Aemstel van Mijnden, heer van Loenersloot.

De Familiestichting heeft dit schilderij in 2009 gekocht van een ons niet bekende Belgische familie. De reden om dit schilderij toch te kopen is gelegen in de omstandigheid dat tante Jacoba van Wassenaer een schilderij van haar jongere halfbroer Hendrik van Wassenaer bezat dat nu op Hoekelum hangt. Deze Hendrik was eerst in krijgsdienst gegaan en daarna toegetreden tot de Ridderlijke Duitse Orde Balye van Alden-Biezen in Belgisch Limburg, waar hij het in 1691 tot landcommandeur bracht.
De Balye Alden-Biezen bestaat niet meer, maar het grote kasteel nog wel.

Introductie

Introductie

Op deze site wordt een beeld gegeven van 800 jaar familiegeschiedenis van één van de oudste adellijke geslachten, de Van Wassenaers. »lees meer

Op 3 november 2000 was het 800 jaar geleden dat voor het eerst een Van Wassenaer in schriftelijk gedocumenteerde vorm verscheen. Dat feit vormde de aanleiding voor een aantal evenementen dat in 2000 en 2001 gezamenlijk het Van Wassenaer-project uitmaakte. Deze evenementen werden georganiseerd door een samenwerkingsverband waarvan de Familiestichting van Wassenaer, de Stichting Duivenvoorde, de Stichting Twickel, de Stichting Hollandse Historische Reeks, de Stichting Internationale van Wassenaer Concours en het Nationaal Archief deel uitmaken. Een team van eminente historici heeft daarnaast een schitterend geïllustreerd boek geschreven. In het Haags Historisch Museum en op Duivenvoorde en Twickel zijn bijzondere rondleidingen georganiseerd. Het Van Wassenaerconcours stond eveneens in het teken van dit jubileum en ook het Nationaal Archief rondde in 2002 een bijzonder archiefproject af.
Op deze nieuwe website treft u nadere informatie aan over de familiegeschiedenis in het algemeen, de familieleden, de projecten, boeken, tentoonstellingen en evenementen.

Index
Nieuwe website

Nieuwe website

Welkom op de nieuwe site van de Familie van Wassenaer. De eerste versie van deze site hebben we gelanceerd in het jaar 2000, bij het 800-jarig bestaan van de familie. »lees meer

We hadden veel te vertellen, bijvoorbeeld over de tentoonstellingen in het Haags Historisch Museum en in de oude familiekastelen Duivenvoorde en Twickel, het in de Hollands Historische Reeks uitgegeven boek 'Heren van Stand' en over diverse archiefinventarisaties. Nu, twintig jaar verder, vonden we het tijd om de site op te frissen en aan te passen aan de context en de webtechniek van deze tijd. De site verwijst naar aspecten van onze familiegeschiedenis, kunstobjecten en naar de diverse stichtingen en instellingen waaraan wij direct of indirect zijn geliëerd, en geeft informatie over andere publicaties en tentoonstellingen als dat actueel is.
Mocht je naar aanleiding daarvan verdere informatie willen ontvangen, dan kun je die aanvragen op info@wassenaer.net.

Wij zijn Robert Koumans van NAIT Media Ventures heel dankbaar voor de productie van de nieuwe site. En Stichting Jacoba van Wassenaer Fonds voor de financiering van deze update.

Wij wensen je veel plezier toe bij je rondgang over onze site. Als je wilt kun je feedback achterlaten door hier te klikken.

Arent van Wassenaer
Voorzitter bestuur Familiestichting van Wassenaer

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Nieuws

Nieuws

Klik hier voor de laatste nieuwsberichten van / over de familie.

Boeken

Boeken

Er zijn meerdere boeken gepubliceerd over de familie van Wassenaer.
Klik hier voor de lijst.

Activiteiten